Доручак
Аперитив
Џин
Виски
Сингл малт
Бурбон
Коњак
Бренди
Водка
Текила
Рум
Ракија
Пиво
Ликери
Газирани сокови
Негазирани сокови
Свеже цеђени сокови
Минерална вода
Енергетски напици
Безалкохолни коктели
Коктели
Кафе и топли напици
Вина Стамболијски на чашу
Десертна вина
Главна карактеристика десертних вина, поред високог постотка алкохола је и висок постотак шећера. Она се најчешће производе тако да се при крају ферментације вину дода - алкохол (обично дестилат вина), па се на тај начин зауставља врење. Због тога су десертна вина слатка, са високим постотком шећера из грожђа које квасци нису били у могућности у потпуности да претворе у алкохол. Десертна вина се пију као аперитив пре јела, или након јела уз колаче или воће. Вино мора бити довољно слатко да парира укусу десерта, а уједно да употпуни слатки ужитак. Нудимо Вам “Слатку малу”, јединствену слатку тамјанику винарије “Будимир” и “Вишњицу” винарије “Јовић”, произведену оригиналном технологијом од наменски неговане аутохтоне сорте вишања.
Пенушаво вино и шампањац
Пенушава вина су уобичајена као аперитив: суво пенушаво вино, шампањац , полуслатко пенушаво вино, бело суво или слатко вино, и просеко.
Уз суве посластице без чоколаде конзумирају се пенушава вина старијег годишта.
Посластице попут колача и сладоледа иду добро у комбинацији са специјалним ликерским винима, полусувим пенушавим винима и ароматичним слатким винима.
Уколико се ради о воћу, бело слатко, пенушаво вино и ликерски Росе најбољи су избор.
Бело вино
Лагано бело вино са израженим киселинама се савршено слаже уз предјела, док свеже бело вино са воћном аромом препоручујемо уз мање масна сухомесната предјела, гарнирана лаганим сиревима, дињом, белим грожђем и канапеима.
Риба спремљена на различите начине, са или без соса, изврсно се слаже уз бело суво квалитетно вино.
Када је реч о месу, бело месо испечено на роштиљу употпуњује се са белим сувим вином (совињон блан).
Суве посластице, оне без чоколаде, добро подносе бела слатка и полуслатка вина.
Шардоне
Шардоне је веома распрострањена сорта, нарочито у хладнијим климатским условима, а подједнако је популарна и у Европи и у Новом свету. Од ње се производе освежавајућа, питка, елегантна и ароматична вина минералног карактера, са цветним и воћним аромама. Пуноћа и сочност разликују се у зависности од поднебља, тако да се производи у више стилова. Шардоне је бело вино средњег до пуног тела, са укусима жутих цитруса, брескве, јабуке и тропског воћа (банане и ананаса), а често има и укус цимета и карамела (када сазрева у бурадима има зачинске ноте). Може бити и пенушав. Идеално се слаже уз пилетину, свињетину, печурке, кремасте сосове и меке сиреве.
Совињон блан
Од ове сорте грожђа производе се освежавајућа ароматична бела вина, са високом киселошћу, умереним алкохолом, минералним карактером, са сувим завршетком и аромама лимуна и свеже посечене траве. Имају светло-жућкасту боју са сивим и зеленим тоновима. Слаже се уз рибу, пилетину, свињетину, телетину, козји сир, као и друге меке сиреве.
Пино
Пино је бело вино лаганог тела, са аромама цитруса (лимете, поморанџе), јабуке и крушке и цветним нотама. Вина су питка, лаганог тела, често са горким укусом на палеу (горки бадем, кинин). Комбинују се са салатама и лаганим сиревима.
Морава
Вино је светло жуте боје са нежним сивим одсјајем. На носу развијене интензивне примарне хербалне ароме, подржане одличном свежином са благим назнакама сувог ливадског цвећа у позадини. Мирис се отвара у слојевима према воћним аромама личија и беле виноградарске брескве. На укусу свеже и лагано са вибрантним киселинама. Средње пуног тела са пријатном и сочном завршницом укуса. Као јединствена аутохтона сорта грожђа, Морава преточена у боцу својим укусом осликава управо поднебље са кога потиче.
Морава се препоручује уз сезонске салате са кремастим преливима, похована и грилована бела меса, белу рибу или као аперитивно вино.
Ризлинг
Ризлинг је свеже вино, са цветним и биљним елементима. То је вино које је варијабилне слаткоће. Нека вина немају ферментисан сав воћни шећер, па могу бити и слатка, полуслатка или полусува. Имају цитрусне укусе (лимета, лимун) и укусе брескве и нектарине. Киселине су увек високе, а вино може бити или хармонично слатко (слатко и кисело) или суво (са веома високим нивоом киселина). Слаткоћа ризлинга је увек избор винара, а не нешто што се подразумева за сорту. То је типична сорта Немачке, долина Рајне и Мозела, али се гаји у нашим винским крајевима врло успешно. Суви ризлинг идеално иде уз пилетину, свињетину и ћуретину.
Жилавка
Традиционална жилавка је суво вино, врхунског квалитета, посебно одабрано и однеговано у подруму. Kарактерише га пуноћа укуса, елегантна воћна нота диње, угодна и освежавајућа киселост, као и мистична арома која се дуго задржава у устима.
Равнотежа између топлих дана и хладних ноћи је допринела да Жилавка преузме најбоље од јесењег сунца и очува своју свежину. Посебно препоручено уз бело месо и белу рибу.
Тамјаника
Тамјаника, темјаника или тамњаника само су неки од локалних назива за белу аутохтону српску сорту која се гаји у жупском виногорју. Ово вино има мускатни мирис, пријатан и хармоничан укус и веома је питко. Жуто - зелене боје и има зачинске ноте цимета, босиљка и жалфије, као и воћне ноте цитруса, ананаса и јагоде. Одлично се слаже са рибом и морским плодовима, са печуркама, као и са колачима од ораха, лешника и бадема.
Јагода
Јагода је јединствено бело вино које је први пут светлост дана угледало у винарији “Ботуњац”. Ово вино настало је од истоимене племените сорте винове лозе родом из Жупе у Србији. Произведено без употребе селективних квасаца, без ензима, без употребе пумпи, нефилтрирано, хладно стабилизовано. У устима оставља наглашену сласт и ароме меда. Ово је вино за аперитив, уз деликатне потаже и супе, уз рибу у сафту или пржену.
Малвазија
Суво бело квалитетно вино сламнато жуте боје са зеленкастим одсјајем, бистро и конзистентно. Мирис му је фин и типичан, воћни и цветни, мада доминира интензивни цвет багрема. На укусу је суво, мекано, веома свеже и прилично слано, средњег је тела, уравнотежено и хармонично, а накнадни му је укус бадемаст што је додатни квалитет. Јела уз која се лепо слаже су бела риба, тестенине са месом, пилетина са рижом, гриловано поврће, бела меса.
Требиано
Требиано је једно од најпопуларнијих белих грожђа у Италији, а оно које долази из области Абруцо је најквалитетније. Од овог грожђа се производи врхунско суво бело вино златно жуте боје, са врло интензивном и пуном аромом. Исказује воћне, цветне и зачинске укусе где се у својеврсном вртлогу ковитлају сасвим јасно изражене назнаке папаје, са жутим бресквама, лавандом, медом и ванилом. Иде сјајно са печеном рибом, белим месом, неким пуномасним сиревима, пастом са поврћем...
Купажа
Купажа је процес мешања различитих вина, без обзира да ли су направљена од истих сорти грожђа или не. Циљ самог поступка је стварање новог вина, бољег од појединачних вина коришћених при мешању. Врши се након ферментације и завршава се флаширањем.
Купажа мења појединачне карактеристике вина (укус, боју, киселост) и не користи се за побољшавање лошијих или осредњих вина, већ само да извуче максималне особине из оних квалитетних. Захваљујући укусима и аромама које се преплићу и боре за превласт на Вашим непцима, ова вина можете конзумирати уз сву храну која се препоручује уз бела вина.
Розе вино
Захваљујући својој једноставности, специфичном шарму и обиљу лепршавих арома, ова вина све су популарнија у свету последњих година, па тако и код нас. Идеална су управо за пролећни и летњи период, јер у себи обједињују лагано тело и деликатне ароме. Међутим, у њима се подједнако може уживати и ако се конзумирају као аперитив, или уз лагане салате, предјела и десерте и током хладнијих дана, у неком кутку ресторана Стамболијски. Веома често розе је избор уз прасеће и јагњеће печење.
Сама боја розе вина може да варира од светле, нежне розикасте боје па све до светлорубин, црвенкасте нијансе. Боја, као и наравно ароме умногоме зависе од сорте од које се добија вино, као и од времена које сок проведе у контакту са покожицама грожђа. Традиционалан начин припреме подразумева да се црвено грожђе остави у контакту са соком кратко време, а што је оно краће, то ће и боја вина бити светлија и нежнија. Розе вина могу бити слатка, полусува или потпуно сува, што је углавном и стил већине европских розеа.
Мерло
Суво, префињено вино, нежне боје, сатенске текстуре и незаборавног, пуног укуса. Елегантан буке вина одликују ароме малине и виноградарске брескве уз наговештај пријатних тонова беле руже. Изузетно меко и уравнотежено вино живахних киселина и дуге воћне завршнице. Савршено употпуњује јела са лососом и јела са роштиља.
Мускат хамбург
Деликатни менует лепршавих нота руже преплавиће вас реском свежином. Дуготрајни финиш за собом оставља пуноћу укуса зрелих шумских јагода. Идеално је уз хладна предјела, салате, гриловано поврће, месо са роштиља.
Купажа
Одабиром више сорти грожђа ствара се заносна фузија укуса и арома, аутентична за сваку купажу посебно. Завешће вас благи наговештај одређених воћних нота које се преплићу са мускатним аромама у свакој капи купаже розеа. Свака сорта у купажи обојиће вино у своје најбоље карактеристике, доприневши целокупном утиску удруживши укусе и ароме са осталим сортама. У складу са сопственим преференцијама препоручујемо Вам да сами изаберете своју омиљену купажу – јер шта год изабрали нећете погрешити. Уживајте у купажи уз неко од јела које препоручујемо у општем опису розе вина.
Црвено вино
Уз црвено месо (јунетина, телетина, свињетина), домаћу и ловну дивљач најбоље иду изразито пуна и јака, црвена вина са развијеним сортним карактеристикама (каберне сувињон, вранац).
Прокупац иде идеално уз јаја припремљена на различите начине, или послужења с пршутом и сиром.
Када су у питању пасте, јаче црно вино резервисано је за јак прелив од парадајза.
Каберне совињон
Каберне совињон је тамно црвене боје и има ароме црне вишње, купине, зеленог бибера, дувана… Сазревањем у бурету може добити и ноте ваниле. Каберне совињон потиче из Бордоа и може се рећи да је најпопуларније вино на свету. Ово вино има пуно тело, висок проценат алкохола, јаке танине и дуготрајну завршницу којој доприносе како танини, тако и проценат алкохола. Због средњег нивоа киселина добро је да се пије уз храну. Храна уз коју се препоручује: говедина, јагњетина, стари сиреви, чоколада…
Мерло
Мерло је грожђе плаве боје, које даје тамно вино. Вино је средњег тела, са умереним нивоом алкохола и свежим аромама црвеног воћа и биљних нота. Храна уз коју се идеално комбинује: телетина, мусаке, ћуретина, козји и овчији сиреви…
Црна тамјаника
Црна Тамјаника је древна сорта грожђа, ретка у свету, а карактеристична за подручије источне Србије. Вино је затворено црвене боје, интензивног мускатног мириса, пуног и уравнотеженог укуса са одличном постојаношћу ароме. Препоручујемо уз бифтек, црвена меса и пикантнија јела.
Пино ноар
Пино ноар има ароме црвеног воћа – вишње и бруснице и црвеног цвећа – руже, као и биљне ноте репе и печурака. Ово је вино средњег тела са наглашеном киселином и меким танинима. Слаже се и уз јела од меса и уз јела од рибе, одлично се слаже уз филе лососа, туну, свињетину, печурке, сиреве.
Прокупац
Прокупац је црвено вино које се прави од истоимене аутохтоне сорте грожђа из Србије. Вино је интензивне боје рубина, на мирису су јасни тонови зрелог црвеног воћа. Укус вина је умерено пун са избалансираном структуром и дугом завршницом. Препоручује се уз црвено месо, јагњеће и свињско печење.
Вранац
Вранац се сматра најзначајнијом сортом грожђа у Црној Гори, Херцеговини и једном од најзначајнијих у Македонији. Заступљен је и у Србији. Вина од ове сорте су сува, снажне танинске структуре и средњег до високог нивоа киселина. Боја вина иде од пурпурне код младих вина до интензивне тамно рубин боје. На мирису се јављају ароме цимета, чоколаде, цвећа, тамног воћа, биљне ароме, чак и ароме храста. Укус је пун, мек и са дугом и суптилном завршницом. Изузетно му прија храстов барик и сазревање у боци. Препоручује се уз димљено или гриловано месо, салате и старе сиреве снажних укуса.
Купажа
Купаже од различитих сорти црвеног вина представљају права уметничка дела: јединствене комбинације страствених арома и снажних укуса које освајају на први гутљај. Разлике између купажа су невероватне, у зависности од вина које преовлађује, док са друге стране све носе неоспорни квалитет. Слагаће се уз сва јела која иначе препоручујемо уз црвена вина.
Шираз
Шираз је светлуцав, тамне рубин боје са гранитним нијансама. Прави магнет за познаваоце вина. Када се сипа у чашу, вино је у складу са слатким мирисом зрелог малог црвеног воћа. Препоручује се да се сервира на температури од 12 до 14 степени C уз говедину, јагњетину и јагодичасто воће.
Зинфандел
Зинфандел је једно од најбољих Мондавијевих воћних црвених вина произведених од грожђа из Централ Коуст области, а што му даје меку укусну текстуру вина. Ароме овог вина откривају дубоко језгро светлог, живахног укуса јагоде, купине и манга. Слаже се идеално са свим месима преливеним сосом од плавог сира.
Блатина
Блатина је снажно и суво вино, тамно рубин црвене боје, препознатљиве својствене ароме, пуног и хармоничног укуса. Као јужно вино поседује оптималну концентрацију киселина. Временом добија на квалитету, након што одлежи у дрвеним бурадима. Пије се лагано, у малим гутљајима, а препоручује се уз јача јела од меса, а посебно уз печења, рибље специјалитете и говеђи пршут.
Плавац мали
Плавац мали је аутохтоне далматинска сорта, а сматра се еколошким производом зато што изостаје употреба било каквих хемијских средстава за заштиту. Кроз мирисе вина насталих од ове сорте се провлачи црвено воће, благе ноте ваниле и сортни мирис плавца малог са положаја Дингачког виногорја. Вино је финих зрелих танина, кремасто, воћног и земљаног карактера, дуге завршнице коју краси арома нане и зачинског биља које дуго након гутљаја остају у устима. Одлично се слаже са бифтеком и црвеним месима, јаким сиревима.
Монтепулћиано
По стилу типично италијанско вино, веома заокружено и са доста воћних арома. Свака берба одлежава у потпуно новим бурадима. Вино је израженог букеа, рубин црвене боје са пламеним одсјајима. Пуног тела и комплексно, са загревањем отпушта укусе воћа и цвећа, мирисних зачина. Најчешће су то бобице, купине, суво цвеће, љубичице, ванила, а јасне су и назнаке тамне чоколаде. Што се хране тиче, нема дилеме: овакво вино тражи добар јунећи одрезак.