Доручак
Омлет са поврћем
3 јаја, путер, празилук, паприка, шампињони, чери парадајз, микс зелених салата
Омлет са шунком и качкаваљем
3 јаја, путер, прашка шунка, крављи качкаваљ, крем сир, чери парадајз, микс зелених салата
Омлет са сланином и качкаваљем
3 јаја, путер, сланина, крављи качкаваљ, крем сир, чери парадајз, микс зелених салата
Омлет са гравлаксом од лососа
3 јаја, путер, влашац, крем сир, микс зелених салата, гравлакс од лососа
Омлет са његушком пршутом
3 јаја, путер, његушка пршута, влашац, крем сир, микс зелених салата
Јаја са сланином
3 јаја, сланина, пројица са сиром, сирни намаз, парадајз, чери парадајз, микс зелених салата
Јаја са димљеном кобасицом
3 јаја, дим. кобасица, пројица са сиром, ајвар, кајмак, краставчићи, говеђа пршута
Комплет лепиња
Јаја, лепиња, кајмак, крављи качкаваљ, говеђа пршута, кисели краставчићи
Тортиља са пилетином
Пилећи филе, гриловано поврће, дресинг
Тортиља са његушком пршутом
Његушка пршута, качкаваљ, папричица, парадајз
Слане приганице
Са кајмаком, крем сиром и ајваром
Слатке приганице
Са кремом, џемом од кајсије и медом
Качамак
Кукурузно брашно, панчета, кајмак и крављи сир
И З Д В О Ј Е Н О И З К А Р Т Е П И Ћ А
Еспресо
Чај сет
Јогурт 0,25л
Лимунада, цеђена јабука
Цеђена наранџa 0.33л
Хладно цеђена малина
Напомена: Доручак се поручује најкасније до 11:45 сати.
Хладно предјело
Даска Ниш
Пеглана пиротска кобасица, дуван чварци, ајвар, пуњена бабура са сиром, 260 гр
Даска Стамболијски
Његушка пршута, говеђа пршута, панчета, маринирано поврће, 260 гр
Даска деликатеса Стамболијски
Домаћи димљени јунећи рамстек, домаљи димљени свињски врат и печеница, суве смокве, суве шљиве 180 гр
Даска Балканских сирева
Крављи сир, овчији сир, крављи качкаваљ, овчији качкаваљ, маслине, 260 гр
Козији сир са плеснима
Одлежали козији сир у храстовој кори, 115 гр
Тартар бифтек
Најфиније јунеће месо, зачињено са 13 врста зачина, са путером и тостираним хлебом (крекерима)
120 гр
Тартар лосос
Лосос егзотично зачињен на гухкамоли са конкасе парадајзом и пиреом од лимуна са тостираним хлебом (крекерима)
120 гр
Розбиф
Зачињени јунећи бифтек сервиран на руколи са сосом од тартуфа и крекерима
120 гр
Јунећи карпаћо
Маринирани јунећи филе на миксу зелених салата са маринираним тиквицама, са пињолама и пестом од сушеног парадајза
300гр
Топло предјело
Рижото с поврћем
Микс поврћа, пиринач парадајз сос, путер, пармезан 330 гр
Рижото са бифтеком
Јунећи бифтек, пиринач, демиглас сос, путер, пармезан 330гр
Рижото са миксом шумских печурака
Вргањ, лисичара, буковача, шампињони, арборио пиринач, путер, пармезан 350гр
Пиротски ђубек
гриловани сир на миксу зелених салата, 250 гр
Мирочки сир шкриповац
Гриловани млади крављи сир са сушеним брусницама 200 гр
Супе и чорба
Телећа чорба на старопланински начин
Телећа чорба, црни лук, шаргарепа, целер, павлака, јаје и зачини, 300 гр
Говеђа супа са поврћем
Шаргарепа, целер и домаћа резанца, 300 гр
Потаж дана
Шаргарепа, целер, домаћа резанца 300 мл
Домаћа тестенина
Тестенина са лососом
Лосос, чери парадајз, пињоле, тиквице, маслине, зачин 400 гр
Домаћа паста са димљеним вратом и чварцима
Димљени врат, дуван чварци, празилук 400 гр
Тестенина дана
Дневна понуда – питати конобара 400 гр
Рибљи специјалитети
Туна стејк са или без корице од сусама на пиреу од целера са зачинским сосом
Туна стејк 300 гр, пире од целера 120гр
Филе лососа са или без хрскаве корице од коријандера и бибера са рижотом
Лосос 300гр, пире 120 гр
Филе ораде са поврћем на путеру или рижотом од грашка
Филет ораде 200 гр, поврће 180 гр
Филе бранцина са поврћем на путеру или рижотом од грашка
Филе бранцина 200гр, поврће 180 гр
Гамбори на жару са црним рижотом
Гамбори 270 гр, рижото 120 гр
Посна и вегетеријанска јела
Поврће припремлјено Соус Виде технологијом кувања, завршавано на путеру
180 гр
Гриловано поврће
300 гр
Зачински кромпир из рерне
300 гр
Рижото са поврћем
Микс поврћа, пиринач парадајз сос, путер, пармезан 330 гр
Киноа салата
Киноа, јабука, паприка, црвени лук, рукола, лимун дресинг, 250 гр
Препорука шефа кухиње
Телетина Соус Виде
млада телетина припремлјена Соус Виде технологијом кувања на ниској температури воде у сопственим соковима, запечена на путеру на подлози од батат пиреа са кранчом од бадема и демиглас сосом, 400 гр
Споро куване јагњеће груди
Јагњећи бифтек обавијен грудима споро куван у сопственом соку на ниској температури воде, запечен на путеру са јагњећим сосом на бази аниса, кранчом од лешника на пиреу од целера, 400 гр
Гамбори Пил Пил
Очишћени гамбори пржени у врелом маслиновом уљу са белим луком и димлјеном туцаном паприком, сервирани са препеченим хлебом 400гр
Пачији батак са пиреом од батата
Конфитирани пачији батак и карабатак 400гр
Јела по поруџбини
Натур бифтек
Посебно одабрани јунећи одрезак са поврћем на путеру, 300 гр
Пепер стејк
Посебно одабрани јунећи одрезак са преливом од три врсте бибера, 350 гр
Бифтек ”Стара планина”
Посебно одабрани јунећи одрезак са сосом од сувих и свежих печурака са Старе планине, 350 гр
Бифтек у уљу
Одлежали јунећи бифтек у хладно цеђеном екстра девичанском маслиновом уљу са зачинским биљем, 350 гр
Одрезак јунећег филеа како га Филип воли
Маринирани јунећи филе на салати од руколе и чери парадајза, 350 гр
Карађорђева шницла
400 гр
Пилећи филе у сосу од пармезана
350 гр
Пилећи филе
Припремљен Соус виде технологијом кувања са поврћем на путеру, 300 гр
Ћурећи филе
Припремљен Соус виде технологијом кувања са пиреом од кукуруз шећерца и егзотичним сосом, 300 гр
Специјалитети куће
Јагњетина испод сача
Јагњетина 300 гр, кромпир из сача 120 гр
Телетина испод сача
Телетина 300 гр, кромпир из сача 120 гр
Свињски врат у медовини
Печење од свињског врата са медом и пивом, 300 гр
Димљена буткица
У сосу од кајмака и рена са зачинским кромпиром 350 гр
Пљескавица Стамболијски
Јунеће месо 330гр, дуван чварци 50гр, крављи качкаваљ 100гр, прази лук
Јело са роштиља
Пуњени свинњски филе
Пуњени свињски филеса качкаваљем и сланином 300 гр, кромпир 100 гр
Пљескавица
Јунеће месо 300 гр, кромпир 100 гр
Ћевапи
Јунеће месо 300 гр, кромпир 100 гр
Лесковачки уштипак
Јунеће месо 300 гр, кромпир 100 гр
Домаћа свињска ребарца са кајмаком, димљена на букви
Домаћа димљена свињска ребарца из наше пушнице 300 гр, зачински кромпир 120 гр
100% јунећа, димљена домаћа кобасица
Домаћа кобасица димљена у нашој пушници од 100% јунећег меса без додатих адитива 125 гр, зачински кромпир 120 гр, сос од меда и сенфа
Прилог
Поврће припремљено Соус Виде технологијом кувања,завршавано на путеру
180 гр
Гриловано поврће
300 гр
Зачински кромпир из рерне
300 гр
Рижото са поврћем
Микс поврћа, пиринач, парадајз сос, путер, пармезан 330 гр
Помфрит
250 гр
Пире кромпир
250 гр
Салата
Моравска
Српска
Шопска
Грчка
Купус
Витаминска салата
Микс зелених салата
Белолучана
1 ком
Папричица у уљу
1 ком
Салата оброк
Бифтек салата
Оброк салата са маринираним јунећим бифтеком, миксом зелених салата, руколом, биф дресингом и конкасеом, 360 гр
Салата са грилованом пилетином
Салата са грилованом пилетином на миксу зелених салата, сушеним парадајзом, хрскавом сланином и пармезаном, 340 гр
Салата "Балкан"
- за две особеЦвекла са козијим сиром и орасима на миску зелених салата, 260 гр
Киноа салата
Киноа, јабука, паприка, црвени лук, рукола, лимун дресинг, 250 гр
Дечији мени
Јагодица Бобица
Пера Ждера
Патак Дача
Душко Дугоушко
Хлеб и пециво
Домаћа лепиња
120 гр
Пројица са сиром
120 гр
Слани хрскави штапићи
120 гр
Наша мала посластичара
Љубав на први поглед
Господин Чоколадни
Лепи Џони
Трилеће
Бледска кремпита
Лимун тарт
Наша торта
Данилов избор
Баклава на Сашин начин
Палачинке
Снежни ананас
Вегано колач
Аперитив
Мартини бјанко драј
Мартини бјанко
Мартини росо
Кампари
Јегермајстер
Горки лист
Рамацоти
Узо 12
Џин
Бомбај сафир
Виски
Џони вокер ред
Џони вокер блек
Џони вокер голд
Џејмисон
Џејмисон 12 г.
Чивас 12 г.
Чивас ројал салут 21 г.
Сингл малт
Лафрог 10 г.
Гленливет 12 г.
Лагавулин 16 г.
Бурбон
Фор роузес
Џек Денијелс
Џек Денијелс сингл барел
Коњак
Курвазије В.С.O.П.
Курвазије ИКС.O.
Хенеси фајн коњак
Хенеси ИКС.O.
Бренди
Вињак 5
Вињак ИКС.O.
Метакса 7*
Вотка
Абсолут
Grej gus
Иван Грозни
Текила
Олмека бјанко
Рум
Бакарди супериор
Хавана клуб 7
Хавана клуб 3
Ракија
Виљамовка “Стамболијска”
Лоза “Стамболијска”
Дуња “Стамболијска”
Јабуковача “Стамболијска”
Лоза 13. јул
Стомаклија
Линцура
Мастика
"Бараба" - лоза
"Бараба" - ракија од кајсије
Стара соколова ракија
Медова ракија “Јездић”
Виљамовка барик - дестилерија Монограм
Шљива "Јелички дукат"
Деда Паунова ракија од шљиве - 12г
Утеха наша - дестилерија Под мирним кровом
Дуња стара песма 5 г.
Деда Паунова ракија од шљиве - 18г
Ракија од малине - дестилерија "Зарић"
Стара соколова шљива 12 г.
Пиво
Tочено
Tочено
Пилснер Уркел Плзен
Хајнекен
Нишко
Пауланер - вајс бир
Козел тамни
Ликери
Аперол
Арчерс
Амарето
Малибу
Лимонћело
Бејлис
Газирани сокови
Кока кола
Кока кола зеро
Кокта
Фанта
Спрајт
Битер лемон
Тоник вотер
Негазирани сокови
Домаћи кашасти сок 100% природан без шећера,од вишње, купине, малине
Jагода, јабука, наранџа, бресква, боровница, кајсија
Свеже цеђени сокови
Лимунада
Цеђена наранџа
Цеђени грејпфрут
Цеђенa јабука
Цеђени ананас
Хладно цеђена малина
Витамин Ц
лимун, наранџа, грејпфрут, мед
Имуно микс
наранџа, шаргарепа, ананас, ђумбир
Минерална вода
Аква вива
Аква вива
Књаз Милош
Књаз Милош
Сода Вода
Енергетски напици
Ред Бул
Безалкохолни коктели
Вирџин мохито
сода вода, лимета, нана, шећер, воћни пире
Енерџајзер
наранџа сок, лимун, лимета, ванила сируп, гренадин
Коктели
Поље јагода
Абсолут вотка, пире од јагода, цеђена лимета, нана,јагода, Просеко
Мохито
Хавана клуб 3, сода, жути шећер, лимета, нана
Олмека бјанко, Kонтро, цеђена лимета, со
Olmeka bjanko, Kontro, ceđena limeta, so
Мартини
Бомбај сафир, Мартини, маслине
Негрони
Бомбај сафир, Кампари, Мартини росо
Космополитан
аперол, просеко, сода вода, колут наранџе
Скс он д бич
Абсолут вотка, Арчeрс, наранџа сок, брусница сок
Аперол шприц
Аперол, Просеко, сода вода, наранџа
Маи таи
Хавана клуб 3, Хавана клуб 7, Контро, Амерето, цеђена лимета, наранџа сок, ананас сок, нана
Кафе и топли напици
Домаћа кафа
Еспресо
Еспресо са млеком
Дупли еспресо
Макиато
Капућино
Фредо кафа
Кафе лате
Нес кафа
Топла чоколада
Чај сет Ронфелд
Кувана ракија
Кувано вино
Вино на чашу
Тамјаника Стамболијски
Шардоне Стамболијски
Розе Стамболијски
Мерло Стамболијски
Каберне Барик Стамболијски
Десертна вина
Главна карактеристика десертних вина, поред високог постотка алкохола је и висок постотак шећера. Она се најчешће производе тако да се при крају ферментације вину дода – алкохол (обично дестилат вина), па се на тај начин зауставља врење. Због тога су десертна вина слатка, са високим постотком шећера из грожђа које квасци нису били у могућности у потпуности да претворе у алкохол. Десертна вина се пију као аперитив пре јела, или након јела уз колаче или воће. Вино мора бити довољно слатко да парира укусу десерта, а уједно да употпуни слатки ужитак. Нудимо Вам “Слатку малу”, јединствену слатку тамјанику винарије “Будимир” и “Вишњицу” винарије “Јовић”, произведену оригиналном технологијом од наменски неговане аутохтоне сорте вишања.
Тамјаника Слатка Мала
- алк. 11% вол.Тамјаника 100%, слатко вино
Винарија „Будимир”, Три Мораве рејон
Порто фине бели суви
- алк. 20% вол.Порто фине црвени слатки
- алк. 20% вол.Пенушаво вино и шампањац
Пенушава вина су уобичајена као аперитив: суво пенушаво вино, шампањац , полуслатко пенушаво вино, бело суво или слатко вино, и просеко.
Уз суве посластице без чоколаде конзумирају се пенушава вина старијег годишта.
Посластице попут колача и сладоледа иду добро у комбинацији са специјалним ликерским винима, полусувим пенушавим винима и ароматичним слатким винима.
Уколико се ради о воћу, бело слатко, пенушаво вино и ликерски Росе најбољи су избор.
Просеко Де Ђусти
- алк. 11.5% вол.Венето, Италија
Брут Империјал
- алк. 12% вол.Пино ноар, пино мунир, шардоне
Моет & Шандон, Шампања
Француска
Розе Империјал
- алк. 12% вол.Пино ноар, пино мунир, шардоне
Моет & Шандон, Шампања
Француска
Дом Перињон Брут
- алк. 12% вол.Пино ноар, шардоне
Моет & Шандон, Шампања
Француска
Александровић Тријумф
алк. 13.5%Бело вино
Лагано бело вино са израженим киселинама се савршено слаже уз предјела, док свеже бело вино са воћном аромом препоручујемо уз мање масна сухомесната предјела, гарнирана лаганим сиревима, дињом, белим грожђем и канапеима.
Риба спремљена на различите начине, са или без соса, изврсно се слаже уз бело суво квалитетно вино.
Када је реч о месу, бело месо испечено на роштиљу употпуњује се са белим сувим вином (совињон блан).
Суве посластице, оне без чоколаде, добро подносе бела слатка и полуслатка вина.
Шардоне
Шардоне је веома распрострањена сорта, нарочито у хладнијим климатским условима, а подједнако је популарна и у Европи и у Новом свету. Од ње се производе освежавајућа, питка, елегантна и ароматична вина минералног карактера, са цветним и воћним аромама. Пуноћа и сочност разликују се у зависности од поднебља, тако да се производи у више стилова. Шардоне је бело вино средњег до пуног тела, са укусима жутих цитруса, брескве, јабуке и тропског воћа (банане и ананаса), а често има и укус цимета и карамела (када сазрева у бурадима има зачинске ноте). Може бити и пенушав. Идеално се слаже уз пилетину, свињетину, печурке, кремасте сосове и меке сиреве.
Стамболијско бело
- алк. 13% вол.Посебна селекција
Шардоне 100% барик, суво бело
Винарија „Доја“, Доња Јошаница
Шардоне „Звонко Богдан“
- алк. 14% вол.Шардоне 100%, суво вино
Винарија „Звонко Богдан“, Палић
Шардоне „Ковачевић“
- алк. 13,5% вол.Шардоне 100%, суво вино
Винарија „Ковачевић“, Ириг
Шардоне „Селекција“
- алк. 13% вол.Шардоне 100%, врхунско суво вино
Подрум „Радовановић“, Крњево
Тераса
- алк. 14% вол.Шардоне 100%, суво вино
Винарија „Матаљ“, Вуково
Шардоне Бовин
алк. 15.5% волШардоне 100 %, суво вино
Северна Македонија, Повардарје
Луис Латур Шабли Премиер кру
алк.13% волШардоне 100 %, суво вино, барик
Француска, Бургундија
Кортон Шарлеман гран кру
алк. 14% волШардоне 100 %, суво вино, барик
Француска, Бургундија, Луис Латур
Совињон блан
Од ове сорте грожђа производе се освежавајућа ароматична бела вина, са високом киселошћу, умереним алкохолом, минералним карактером, са сувим завршетком и аромама лимуна и свеже посечене траве. Имају светло-жућкасту боју са сивим и зеленим тоновима. Слаже се уз рибу, пилетину, свињетину, телетину, козји сир, као и друге меке сиреве.
Совињон блан „Звонко Богдан“
- алк. 13,5% вол.Совињон блан 100%, суво вино
Винарија „Звонко Богдан“, Палић
Икон Кампана Албус
- алк. 13% вол.Совињон блан барик 100%, суво вино
Винарија „Звонко Богдан“, Палић
Оникс
- алк. 14% вол.Совињон блан 100%, суво вино
Винарија „Цилић“, Лозовик
Тераса
алк. 13.4% волСовињон блан 100%, суво вино
Винарија Матаљ, Вуково
Пино
Пино је бело вино лаганог тела, са аромама цитруса (лимете, поморанџе), јабуке и крушке и цветним нотама. Вина су питка, лаганог тела, често са горким укусом на палеу (горки бадем, кинин). Комбинују се са салатама и лаганим сиревима.
Пино гриђо
- алк. 13% вол.Пино гриђо 100%, суво вино
Винарија „Звонко Богдан“, Палић
Јерман
- алк. 12.5% вол.Пино гриђо 100%, суво вино
Фриоли, Италија
Морава
Вино је светло жуте боје са нежним сивим одсјајем. На носу развијене интензивне примарне хербалне ароме, подржане одличном свежином са благим назнакама сувог ливадског цвећа у позадини. Мирис се отвара у слојевима према воћним аромама личија и беле виноградарске брескве. На укусу свеже и лагано са вибрантним киселинама. Средње пуног тела са пријатном и сочном завршницом укуса. Као јединствена аутохтона сорта грожђа, Морава преточена у боцу својим укусом осликава управо поднебље са кога потиче.
Морава се препоручује уз сезонске салате са кремастим преливима, похована и грилована бела меса, белу рибу или као аперитивно вино.
Морава
- алк. 13% вол.Морава 100%, суво вино
Винарија „Јелић”, Ваљево
Тамјаника
Тамјаника, темјаника или тамњаника само су неки од локалних назива за белу аутохтону српску сорту која се гаји у жупском виногорју. Ово вино има мускатни мирис, пријатан и хармоничан укус и веома је питко. Жуто – зелене боје и има зачинске ноте цимета, босиљка и жалфије, као и воћне ноте цитруса, ананаса и јагоде. Одлично се слаже са рибом и морским плодовима, са печуркама, као и са колачима од ораха, лешника и бадема.
Мускат
- алк. 12% вол.Мускат Тамјаника 100%, полусуво вино
Подрум „Бовин“, Неготино
Тамјаника Стамболијска
- алк. 12,5% вол.Тамјаника 100%, суво вино
Подрум „Доја“, Доњљ Јошаница
Тамјаника „Филигран“
- алк. 15% вол.Тамјаника 100%, суво вино
Подрум „Манастир Буково“
Темјаника Тиквеш, специјална селекција
алк. 13% волТамјаника 100 %, суво вино
Повардарје, С. Македонија
Јагода
Јагода је јединствено бело вино које је први пут светлост дана угледало у винарији “Ботуњац”. Ово вино настало је од истоимене племените сорте винове лозе родом из Жупе у Србији. Произведено без употребе селективних квасаца, без ензима, без употребе пумпи, нефилтрирано, хладно стабилизовано. У устима оставља наглашену сласт и ароме меда. Ово је вино за аперитив, уз деликатне потаже и супе, уз рибу у сафту или пржену.
Јагода
- алк. 13,4% вол.Јагода 100%, полусуво вино
Подрум „Ботуњац“, Жупа
Малвазија
Суво бело квалитетно вино сламнато жуте боје са зеленкастим одсјајем, бистро и конзистентно. Мирис му је фин и типичан, воћни и цветни, мада доминира интензивни цвет багрема. На укусу је суво, мекано, веома свеже и прилично слано, средњег је тела, уравнотежено и хармонично, а накнадни му је укус бадемаст што је додатни квалитет. Јела уз која се лепо слаже су бела риба, тестенине са месом, пилетина са рижом, гриловано поврће, бела меса.
Малвазија
- алк. 13% вол.Малвазија 100%, суво вино
Винарија „Козловић“, Истра, Хрватска
Требиано
Требиано је једно од најпопуларнијих белих грожђа у Италији, а оно које долази из области Абруцо је најквалитетније. Од овог грожђа се производи врхунско суво бело вино златно жуте боје, са врло интензивном и пуном аромом. Исказује воћне, цветне и зачинске укусе где се у својеврсном вртлогу ковитлају сасвим јасно изражене назнаке папаје, са жутим бресквама, лавандом, медом и ванилом. Иде сјајно са печеном рибом, белим месом, неким пуномасним сиревима, пастом са поврћем…
Марина Цветић
- алк. 14% вол.Требиано 100%, суво вино
„Маскјарели“, Абруцо, Италија
Купажа
Купажа је процес мешања различитих вина, без обзира да ли су направљена од истих сорти грожђа или не. Циљ самог поступка је стварање новог вина, бољег од појединачних вина коришћених при мешању. Врши се након ферментације и завршава се флаширањем.
Купажа мења појединачне карактеристике вина (укус, боју, киселост) и не користи се за побољшавање лошијих или осредњих вина, већ само да извуче максималне особине из оних квалитетних. Захваљујући укусима и аромама које се преплићу и боре за превласт на Вашим непцима, ова вина можете конзумирати уз сву храну која се препоручује уз бела вина.
8 Тамбураша
- алк. 13% вол.Совињон блан, шардоне
пино блан, мускат, суво вино
Винарија „Звонко Богдан“, Палић
Тријумф
- алк. 13,5% вол.Совињон блан 85%,
ризлинг 15%, суво вино
Подрум „Александровић“, Опленац
Тријумф Голд
- алк. 13,5% вол.Совињон блан 85%, пино блан
рајнски ризлинг 15%, суво вино
Подрум „Александровић“, Опленац
Бела вода, бело вино
алк. 14% волШардоне, Гренаш Блан
Барово
Розе вино
Захваљујући својој једноставности, специфичном шарму и обиљу лепршавих арома, ова вина све су популарнија у свету последњих година, па тако и код нас. Идеална су управо за пролећни и летњи период, јер у себи обједињују лагано тело и деликатне ароме. Међутим, у њима се подједнако може уживати и ако се конзумирају као аперитив, или уз лагане салате, предјела и десерте и током хладнијих дана, у неком кутку ресторана Стамболијски. Веома често розе је избор уз прасеће и јагњеће печење.
Сама боја розе вина може да варира од светле, нежне розикасте боје па све до светлорубин, црвенкасте нијансе. Боја, као и наравно ароме умногоме зависе од сорте од које се добија вино, као и од времена које сок проведе у контакту са покожицама грожђа. Традиционалан начин припреме подразумева да се црвено грожђе остави у контакту са соком кратко време, а што је оно краће, то ће и боја вина бити светлија и нежнија. Розе вина могу бити слатка, полусува или потпуно сува, што је углавном и стил већине европских розеа.
Мускат хамбург
Деликатни менует лепршавих нота руже преплавиће вас реском свежином. Дуготрајни финиш за собом оставља пуноћу укуса зрелих шумских јагода. Идеално је уз хладна предјела, салате, гриловано поврће, месо са роштиља.
Варијанта
- алк. 13% вол.Мускат хамбург, суво вино
Подрум „Александровић“, Опленац
Купажа
Одабиром више сорти грожђа ствара се заносна фузија укуса и арома, аутентична за сваку купажу посебно. Завешће вас благи наговештај одређених воћних нота које се преплићу са мускатним аромама у свакој капи купаже розеа. Свака сорта у купажи обојиће вино у своје најбоље карактеристике, доприневши целокупном утиску удруживши укусе и ароме са осталим сортама. У складу са сопственим преференцијама препоручујемо Вам да сами изаберете своју омиљену купажу – јер шта год изабрали нећете погрешити. Уживајте у купажи уз неко од јела које препоручујемо у општем опису розе вина.
Стамболијски Розе
- алк. 13% вол.Посебна селекција
Прокупац 50%, мускат 50%,
полусуво вино
Винарија „Доја“, Доња Јошаница
Розе
- алк. 12,5% вол.Мерло, каберне франк
франковка, полусуво вино
Винарија „Звонко Богдан“, Палић
Висперинг ејнџел
- алк. 13,5% вол.Гренаш, рол, синсо
шираз, мурверде, суво вино
Кава д Ешијан, Прованса, Француска
Тријумф розе
- алк. 13% вол.Каберне фран 70%, каберне
совињон 30%, суво вино
Подрум „Александровић“, Опленац
Ана Марија розе
алк. 13% волПети вердо 50%, Санђовезе 50%
Северна Македонија, Бовин
Црвено вино
Уз црвено месо (јунетина, телетина, свињетина), домаћу и ловну дивљач најбоље иду изразито пуна и јака, црвена вина са развијеним сортним карактеристикама (каберне сувињон, вранац).
Прокупац иде идеално уз јаја припремљена на различите начине, или послужења с пршутом и сиром.
Када су у питању пасте, јаче црно вино резервисано је за јак прелив од парадајза.
Каберне совињон
Каберне совињон је тамно црвене боје и има ароме црне вишње, купине, зеленог бибера, дувана… Сазревањем у бурету може добити и ноте ваниле. Каберне совињон потиче из Бордоа и може се рећи да је најпопуларније вино на свету. Ово вино има пуно тело, висок проценат алкохола, јаке танине и дуготрајну завршницу којој доприносе како танини, тако и проценат алкохола. Због средњег нивоа киселина добро је да се пије уз храну. Храна уз коју се препоручује: говедина, јагњетина, стари сиреви, чоколада…
Стамболијско вино барик
- алк. 13% вол.Каберне сoвињон 100%, суво вино
Каберне сoвињон резерве
- алк. 13.5% вол.Каберне сoвињон 100%, суво вино
Винарија „Радовановић“, Крњево
Кремен
- алк. 14% вол.Каберне сoвињон 100%, суво вино Винарија „Матаљ“, Вуково
Кремен камен
- алк. 13% вол.Каберне сoвињон 100%, суво вино Винарија „Матаљ“, Вуково
Каберне совињон Бовин
алк. 14% волКаберне совињон 100%, суво вино
Винарија Бовин, Северна Македонија
Мерло
Merlo je grožđe plave boje, koje daje tamno vino. Vino je srednjeg tela, sa umerenim nivoom alkohola i svežim aromama crvenog voća i biljnih nota. Hrana uz koju se idealno kombinuje: teletina, musake, ćuretina, kozji i ovčiji sirevi…
Мерло Стамболијски
- алк. 14 вол.Мерло 100%, суво вино
Винарија „Доја“, Доња Јошаница
Три Ораха мерло
алк. 14% волМерло 100%, барик
Црномасница, Неготин
Пино ноар
Пино ноар има ароме црвеног воћа – вишње и бруснице и црвеног цвећа – руже, као и биљне ноте репе и печурака. Ово је вино средњег тела са наглашеном киселином и меким танинима. Слаже се и уз јела од меса и уз јела од рибе, одлично се слаже уз филе лососа, туну, свињетину, печурке, сиреве.
Пино
- алк. 12,6% вол.Пино ноар 100%, суво вино
Подрум „Ботуњац“, Жупа
Тријумф ноар
- алк. 13% вол.Пино ноар 100%, суво вино
Подрум „Александровић“, Опленац
Прокупац
Прокупац је црвено вино које се прави од истоимене аутохтоне сорте грожђа из Србије. Вино је интензивне боје рубина, на мирису су јасни тонови зрелог црвеног воћа. Укус вина је умерено пун са избалансираном структуром и дугом завршницом. Препоручује се уз црвено месо, јагњеће и свињско печење.
Доја црвено
- алк. 13% вол.Прокупац 100%, суво вино
Винарија „Доја“, Доња Јошаница
Доја црвено
- алк. 13% вол.Прокупац 100%, суво вино
Винарија „Доја“, Доња Јошаница
Доја црвено Брег
алк.14,5% вол.Прокупац 100%, суво вино, Барик
Винарија „Доја“, Доња Јошаница
Вранац
Вранац се сматра најзначајнијом сортом грожђа у Црној Гори, Херцеговини и једном од најзначајнијих у Македонији. Заступљен је и у Србији. Вина од ове сорте су сува, снажне танинске структуре и средњег до високог нивоа киселина. Боја вина иде од пурпурне код младих вина до интензивне тамно рубин боје. На мирису се јављају ароме цимета, чоколаде, цвећа, тамног воћа, биљне ароме, чак и ароме храста. Укус је пун, мек и са дугом и суптилном завршницом. Изузетно му прија храстов барик и сазревање у боци. Препоручује се уз димљено или гриловано месо, салате и старе сиреве снажних укуса.
Император
- алк. 15% вол.Вранац 100%, суво вино
Винарија „Бовин“, Македонија
Дисан
- алк. 15% вол.Вранац 100%, барик
Винарија „Бовин“, Македонија
Ађупка
- алк. 15,5% вол.Вранац 100%, винтаж серија
Винарија „Бовин“, Македонија
Мај Веј
алк 16% вол.Вранац 100%, барик
Винарија „Бовин”
С. Македонија
Ера
алк. 16% вол.Вранац 100%, барик
Винарија „Бовин”
С. Македонија
Купажа
Купаже од различитих сорти црвеног вина представљају права уметничка дела: јединствене комбинације страствених арома и снажних укуса које освајају на први гутљај. Разлике између купажа су невероватне, у зависности од вина које преовлађује, док са друге стране све носе неоспорни квалитет. Слагаће се уз сва јела која иначе препоручујемо уз црвена вина.
Монарх С
- алк. 13% вол.Мерлот, Каберне сoвињон
Винарија „Пик“, Опленац
Регент резерве
- алк. 14,5% вол.Каберне сoвињон, мерло, суво вино
Подрум „Александровић“, Опленац
Аурелијус
- алк. 14% вол.Каберне сoвињон, мерло, суво вино
Винарија „Ковачевић“, Ириг
Родослов
- алк. 14,5% вол.Каберне сoвињон, мерло, прокупац, суво вино
Подрум „Александровић“, Опленац
Живот тече
- алк. 12,5% вол.Мерло, кабарне фран
франковка, суво вино
Винарија „Звонко Богдан“, Палић
Куве бр. 1
- алк. 13,5% вол.Мерло, кабарне фран
франковка, суво вино
Винарија „Звонко Богдан“, Палић
Икон Кампана Рубимус
- алк. 13,5% вол.Мерло 50% каберне
франк 50%, суво вино
Винарија „Звонко Богдан“, Палић
Тињанело
алк. 14% вол.Санђовезе 80 % каберне совињон 15%, каберне фран 5%
Винарија „Маркези Антинори“
Тоскана, Фиренца
Барово Црвено
алк. 14.5% вол.Шираз
Шираз је светлуцав, тамне рубин боје са гранитним нијансама. Прави магнет за познаваоце вина. Када се сипа у чашу, вино је у складу са слатким мирисом зрелог малог црвеног воћа. Препоручује се да се сервира на температури од 12 до 14 степени C уз говедину, јагњетину и јагодичасто воће..
Ширах Шираз Супериор
- алк. 13,5% вол.Ширах Шираз 100%, суво вино
Винарија „Бовин“, Неготино
Плавац мали
Плавац мали је аутохтоне далматинска сорта, а сматра се еколошким производом зато што изостаје употреба било каквих хемијских средстава за заштиту. Кроз мирисе вина насталих од ове сорте се провлачи црвено воће, благе ноте ваниле и сортни мирис плавца малог са положаја Дингачког виногорја. Вино је финих зрелих танина, кремасто, воћног и земљаног карактера, дуге завршнице коју краси арома нане и зачинског биља које дуго након гутљаја остају у устима. Одлично се слаже са бифтеком и црвеним месима, јаким сиревима.
Дингач
- алк. 14,5% вол.Плавац мали 100%, суво вино
Винарија „Матушко“, Пељешац
Монтепулћиано
По стилу типично италијанско вино, веома заокружено и са доста воћних арома. Свака берба одлежава у потпуно новим бурадима. Вино је израженог букеа, рубин црвене боје са пламеним одсјајима. Пуног тела и комплексно, са загревањем отпушта укусе воћа и цвећа, мирисних зачина. Најчешће су то бобице, купине, суво цвеће, љубичице, ванила, а јасне су и назнаке тамне чоколаде. Што се хране тиче, нема дилеме: овакво вино тражи добар јунећи одрезак.
Марина Цветић
- алк. 14% вол.Монтепулћиано д Абруцо 100%
суво вино
Маскјарели, Абруцо, Италија